Met Winterbanden maximale grip
In koude omstandigheden

Winterbanden

Het profiel bij een winterband is heel anders dan bij een zomerband. Een winterband heeft afvoer kanalen naar de zijkant van de band en het profiel is meer uit blokjes opgebouwd. Hierdoor kan hij makkelijker water afvoeren en heeft hij meer grip in de sneeuw. Het profiel bij een winterband is ook dieper dan bij een zomerband. Dit is nodig om grip te houden in de sneeuw.

Platgereden sneeuw gaat tussen het profiel zitten en wordt afgevoerd naar de buitenkant van de band. Een winterband met minder dan 4,5 mm profiel verliest de werking van het afvoeren van de sneeuw naar de buitenkant van de band en verliest op dat moment het voordeel wat een winterband heeft.

Meer grip bij lagere temepraturen

Winterbanden kunnen er voor zorgen dat je tot 2 à 3 keer sneller stil staat tijdens het remmen in de sneeuw. Door het speciale profiel en de zachtere samenstelling van het rubber behoudt de winterband zijn grip.

Minder grip bij warmere temperaturen

Winterbanden bieden bij warmere temperaturen geen voordeel meer. Daarom kun je winterbanden het beste op tijd vervangen door zomerbanden. Winterbanden hebben bij warm weer minder grip dan zomerbanden en slijten bovendien sneller bij warmere temperaturen.

Bandenspanning voor winterbanden

Winterbanden hebben het beste effect als ze precies op de juiste bandenspanning staan. Dit verbeterd de grip, het rijcomfort en reduceert de slijtage. Zorg dat er altijd een ventiel dopje op je ventiel zit. Dit voorkomt vuil in je ventiel zelf. Ga je een band oppompen waarbij vuil in het ventiel zit dan kan het vuil in het afsluitmechanisme blijven hangen waardoor de band leeg kan lopen. Vul je banden met stikstof zodat ze bij warm en koud weer op de juiste spanning blijven.

Hoe herken je winterband?

Een winterband kun je niet alleen aan het profiel herkennen maar ook aan de symbolen aan de zijkant van de band. Een echte winterband moet een codering hebben welke bestaat uit M+S en een sneeuw ster. Als de sneeuw ster ontbreekt dan is het geen echte winterband.

Bandenopslag voor uw winterbanden

Geen plek om uw winterbanden op te slaan? Auto Service Grubbenvorst heeft altijd een plekje vrij voor uw autobanden in ons bandenhotel. Neem contact met ons op, dan kunt u uw banden meteen bij ons kwijt.

Wanneer zijn winterbanden nodig?

Een handige stelregel is: schakel over op winterbanden zodra de ‘R’ in de maand is. Het is dan misschien nog geen winter, maar ook onder herfstige omstandigheden zijn winterbanden veiliger. Zodra de temperaturen onder de 7⁰C zakken, presteren winterbanden altijd beter dan zomerbanden, dus zorg ervoor dat je op tijd je bandenwissel inplant.

Als je een vakantie gepland hebt, is het verstandig om goed te controleren wat de regels omtrent winterbanden zijn. Winterbanden zijn in Duitsland namelijk verplicht. Ook in Oostenrijk, Estland, Finland of Zweden heb je geen keus: je moet op winterbanden rijden in de winter. In Frankrijk en Italië kun je met lokale verplichtingen te maken krijgen.